„Skijanje se brzo uči, ko je blesav da sjedi kući … „

Skijanje je zabavan i zahtjevan sport, uzbudljiv i prilagodljiv svim uzrastima. Skijanje se zaista brzo uči, ali je vrlo važno da steknemo osnovnu pripremu prije nego što počnemo skijati. skijanje_041Skijanje od skijaša zahtijeva razvoj različitih motoričkih sposobnosti,poput ravnoteže, agilnosti,snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Preporučuje se da skijati učimo uz profesionalnog skijaškog instruktora kako bi što bolje savladali ovu vještinu, ali i rizik od fizičkih ozljeda sveli na minimum. Tako da ako ove zime imate namjeru skijati, pripreme za skijanje bi trebali započeti bar dva mjeseca prije toga. Djeca mogu skijati već od treće ili četvrte godine, u zavisnosti od njihovih fizičkih i mentalnih predispozicija.

skijanje_014Naravno uvijek uz pratnju odraslih. Također je i vrlo važno da imamo odgovarajuću odjeću i opremu za skijanje. S druge strane koristi od skijanja za vaše zdravlje su višestruke i vrlo važne. Skijanje je odlično za pluća i dišne puteve, jer skijamo vani, na čistom i svježem planinskom zraku. Skijanjem poboljšavamo krvnu sliku zbog pojačane oskidacije,popravljano cjelokupan imunitet organizma, smanjujemo rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara,i još mnogo toga.

Vrlo važno je i to da skijanjem popravljamo raspoloženje jer povećavamo razinu endorfina, hormona sreće, a smanjujemo razinu kortizola, hormona stresa. skijanje_057Skijanje nije samo odlična vježba za naše tijelo, već i za našu dušu. Veliki broj ljudi nakon što jednom pođe na skijanje više nikad ne odustaju, te odlazi svaki put kada su u mogućnosti. Skijanje noću je jedna sasvim druga, čarobna priča, a to znaju oni koji su probali.

Dođite kod nas na Vlašić i uvjerite se sami ….

Vaš Ozon d.d. Travnik

A.Dž.